Peter Pannekoek wint


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Finale Stand-up Comedy Concours 2006. 11 juni in Theater Bellevue, Amsterdam.

Peter Pannekoek is winnaar geworden van de vierde editie van het Stand-up Comedy Conours, dat wordt georganiseerd door het Amsterdams Kleinkunst Festival. Omar Ahaddaf bleek de publiekslievelings en ging met de Publieksprijs naar huis. En dan hebben we meteen de enige twee namen genoemd die de moeite waard waren in de finale met zes mannen (sic!) en een ongeconcentreerd, geflopt gastoptreden van Jim Speelmans. Tot zijn verdediging moet worden gezegd dat de jury, onder leiding van comedian Tom Sligting, wel erg veel tijd nodig had om de winnaar aan te wijzen, waardoor Speelmans langer dan twintig minuten grappen moest vertellen. Na tien minuten komen de meeste stand up comedians in de problemen.
De explosieve Omar Ahaddaf weet de underdog-positie van Marokkanen uitstekend om te draaien. Hij opende met het goede nieuws: Ik heb een Nederlands paspoort. Maar daar was wel slecht nieuws aan verbonden: Het paspoort is niet van mij. Ook kon hij vertellen dat hij hoog opgeleid is…hij is naar een school in de bergen geweest. Als er nog wat meer samenhang komt in zijn verhaal, en als hij nog wat persoonlijker durft te worden, gaat het met Ahaddaf helemaal goed komen.
Persoonlijk is Peter Pannekoek zeker. De bijna twintigjarige student Media & Cultuur, die al aardig wat podiumervaring heeft opgedaan, maakt zijn vader, de drie jaar geleden overleden regisseur Jop Pannekoek, tot spil van zijn act. Dat doet hij mooi, surrealistisch en hard tegelijk. Pittige humor als medicijn tegen alle kwalen: niet alleen tegen de dood, maar ook tegen een beperkte lichaamslengte. Hij was de enige comedian met een uit de bocht vliegend gevoel voor humor, zoals in zijn verhaal over snooze-verslaving.
De kandidaten kregen een dag voor de finale nog een onderwerp op waar ze aandacht aan moesten besteden. Dat werd Die Mannschaft. Pannekoek was de enige die geen genoegen nam met makkelijke inkoppertjes.
Ook al stelden de andere vier kandidaten niet al te veel voor (wat moeten die resterende 30 voorrondekandidaten dan wel niet zijn geweest!), de beste grap van de avond kwam van de Zeeuw Victor Mastboom over de pedofiele partij in oprichting. Die streeft volgens Mastboom naar één Kamerzetel en een kinderzitje.