Petra van der Eerder is het brein achter Forbidden Musicals


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Back Side Story, het verhaal over de twee homo-gangs De Poten en De Nichten die elkaar het leven zuur maken, speelt zich af in de Nauwe Achter Gracht. We hebben het natuurlijk over een parodie op de West Side Story met de Sharks en de Jets. In plaats van I want to be in America klinkt Ga met me mee naar het stadsplantsoen. Je hoort het gegrinnik van schrijfster Petra van der Eerden er bij wijze van spreken tussendoor, want de makers en uitvoerende artiesten zijn waarschijnlijk de grootste fans van Forbidden Musicals.
Overgewaaid vanuit New York introduceerde Petra van der Eerden in 1999 het fenomeen Forbidden Musicals in Amsterdam, een satirische terugblik op het afgelopen musicalseizoen. Van der Eerden is niet alleen tolk, ondertitelvertaler en begenadigd vertaalster van musicals, maar heeft ook een buitengewoon geestige en scherpe pen.
De afgelopen jaren beperkte Fordbidden Musicals zich tot een paar avonden in Amsterdam: een incrowd feestje, waarbij Van der Eerden met plezier de producenten, makers en artiesten de oren waste. Vanaf dit jaar reist maakt de voorstelling een tournee en richt zich op een groter publiek, dat waarschijnlijk niet naar alle musicals in een seizoen gaat. Gekozen is daarom voor een breed musicaloverzicht met veel ‘fast food-werk’ van Andrew Lloyd Webber, de geflopte Joe uit 1997, de pseudo-exotische Lion King, de veel te ingewikkelde Aïda en als bruisend slotstuk de nieuwe versie van West Side Story. Het vileine voor de insiders is wat meer naar de zijkant geschoven, maar de humor is gebleven.
Eelco Claassen heeft heel handig de muziekrechtenclaims weten te omzeilen door eigen melodieën te componeren en toch de herkenbaarheid van de musicalklassiekers te behouden.

****
Forbidden musicals on Tour 2008, met o.a. Joke de Kruijff en Alberto ter Doest, tekst: Petra van der Eerden, muziek: Eelco Claassen, regie: Michael Diederich, Werkteater Amsterdam 6 april. Tournee tot half juni.