Huub van der Lubbe soleert naast Jan Robijns


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Zanger/tekstdichter Huub van der Lubbe heeft twee muzikale liefdes die hij vurig consumeert. Met De Dijk is hij nog steeds een van de vaandeldragers van de Nederpop en met pianist/gitarist/tekenaar/componist Jan Robijns onderzoekt hij al meer dan dertig jaar de uithoeken van de kleinkunst. Het is een harmonieuze driehoeksverhouding, die soms tot kruisverbindingen leidt, zoals het lied Koud en Eenzaam van De Dijk, dat oorspronkelijk een Engelstalig nummer was (Hey waiter pleeze) van Fear of Dogs, een rockduo uit 1979 waarachter Van der Lubbe en Robijns schuil gingen. En natuurlijk zwabbert Huubs broer Hans wel eens als bassist van De Dijk naar een van de projecten van het vriendenduo, zoals de vetkuifband van ‘Siciliaanse’ Elvis-kloons: Big Shot and his Rocking Guns.
In Solo met Jan (met een ‘Italiaans’ voorwoord van Jan Robijns als Rocking Gun Cesare Riopaldi) beschrijft Van der Lubbe de samenwerking met Robijns, die een hoog Titaantjes-gehalte heeft. Op zolders, in cafés en tijdens fietstochten door Frankrijk knutselen ze aan een Schelpenshow voor de Culturele Raad van de gemeente Westzaan die in een kerkje een schelpententoonstelling organiseert, en wordt heel naïef de musical Eldorado opgezet, die smoort in het artistieke oproer van de opgetrommelde vrienden-artiesten. Uit de wekelijkse dichtersbijeenkomst in het Amsterdamse café Zeppos is de muzikaal-literaire groep Concordia voortgekomen.
Op de cd (die grafisch slim in de omslag van het boek is gestoken, zodat hij deel uitmaakt van een muzikale halo rond het rockershoofd van Van der Lubbe) horen we het plezier dat ook uit de tekst van het boek naar bovenkomt. Van der Lubbe is een gedreven romanticus, met een licht ironische pen, waarmee hij een interessant hoofdstuk uit de Nederlandse muziekgeschiedenis beschrijft.

****
Huub van der Lubbe: Solo met Jan
Nijgh & Van Ditmar
120 bladzijden € 24,90
ISBN 978 90 388 9062 3