Plezierige verteller zal het publiek nooit beledigen


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Er staat een man op het podium. Het cirkeltje met de pijl schuin omhoog op het achterdoek moet het nog eens benadrukken. Maar het is niet helemaal zeker of Roué Verveer wel een echte man is. In de beginjaren van zijn huwelijk, toen hij wat variatie zocht in vrouwelijk gezelschap, heeft zijn vrouw een dossier aangelegd van zijn misstappen, en dat dient nu als een enkelband voor de gevangene. Als er thuis wordt verbouwd blijft zijn rol beperkt tot het schenken van de koffie aan de echte stoere mannen. Gelukkig heeft hij de dwingende ogen van zijn vrouw wel getrotseerd als het om staand plassen gaat. Dat pakken ze niet van hem af. Dus toch nog een beetje een echte man.
Roué Verveer is in Suriname opgegroeid, heeft in Nederland gestudeerd, en ging vervolgens weer terug naar Suriname. In 1998 werd hij het podium opgelokt door jonge komieken als Najib Amhali en Eric van Sauers, die in Suriname workshops gaven. Daarna werd weer de oversteek naar Nederland gemaakt, en die lijkt nu voorgoed.
Als lid van Comedytrain heeft Verveer zich de afgelopen tien jaar in de luwte ontwikkeld tot een plezierige verteller met een haarscherp gevoel voor de stemming bij het publiek, dat hij nooit grof zal benaderen. Toen de voorstelling in De Kleine Komedie door klierende scholieren verstoord werd, liet hij het zaallicht even aandoen, sprak de kinderen warm én streng toe, en kon daarna probleemloos verder. Dat improvisatiestuk sloot naadloos aan bij een zijn grote thema’s: voed je kinderen op met heldere regels. Daarin komt hij wel eens over als een moraalridder, maar door zijn gevoel voor humor glijdt hij nooit uit.
In Mans genoeg wijdt hij uit over de verschillen tussen man en vrouw. Over dat uitgemolken thema weet hij vrijwel niets nieuws te berde te brengen. Hij verpakt de oppervlakkige generalisaties wel in aardige grappen, maar het is aan de magere kant. Een aantal topstukken – als hij de piloten van het gecrashte Turkish Airlines vliegtuig aan de schandpaal nagelt, en vooral de vergelijking tussen de ‘cleane’ liquidaties in Amsterdam Zuid en de rommelige schietpartijen in de Bijlmer – zal het zeker goed doen als een kort stand up comedy optreden, maar het is wat al te gekunsteld tot een geheel geboetseerd.

***
Mans genoeg door Roué Verveer, De Kleine Komedie Amsterdam, 11 februari. Tournee: www.PUURee.com