Kleinste theater van Amsterdam kan de huur niet meer betalen


Geplaatst in Theaterreportages/interviews op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Bij de opening van het Red de Roode Bioscoop-Festival afgelopen vrijdag door Job Cohen, sprak de burgemeester van Amsterdam van ‘de paradox van het kapitalisme.’ Een buurt is aantrekkelijk geworden door leuke winkeltjes en restaurants. Vervolgens kopen projectontwikkelaars de panden op, stuwen de huren op tot moordhoogte, waardoor de aardige winkeltjes verdwijnen en worden vervangen door appartementen, die de buurt minder aantrekkelijk maken.
Zo dreigt het ook de Roode Bioscoop te vergaan. Dit piepkleine theatertje met 75 stoelen aan de rand van de Jordaan is een vaste speelplek voor grote artiesten die het soms klein willen houden, en genoegen nemen met een bescheiden honorarium op recettebasis, zoals Freek de Jonge, Fay Lovsky en Maarten van Roozendaal. En sinds 1979 is het de thuisbasis van (De Gebroeders) Flint/Felix Strategier, die er intelligent volks theater brengt en experimenteert met cocktails van muziek en literatuur.
Het bijzondere pand was aan het begin van de vorige eeuw een cultureel bolwerk van aanhangers van anarchist Domela Nieuwenhuis en bood later onderdak aan onder meer een lampenfabriek en een dansschool. Het theatertje kan alleen bestaan door de combinatie van welwillende artiesten, vrijwilligers en een redelijke huur. Onlangs is het pand opgekocht door projectontwikkelaar Van Meeuwen, die direct de jaarhuur van 16.000 naar 35.000 euro opschroefde.
Die huur is niet op te brengen. De enige redding voor de Roode Bioscoop lijkt te zijn om geld in te zamelen en het pand zelf te kopen of de gemeente lief aankijken, zodat die het pand overneemt en het tegen een vriendelijk bedrag verhuurt. Met het driedaagse festival met optredens van onder meer cellist Ernst Reijseger, Jeroen van Merwijk en Maarten van Roozendaal probeerde men de schijnwerpers op het bedreigde theater te richten en de gemeente aan zijn zij te krijgen. De burgemeester werd in een mooi smeeklied van de Radio Noord Holland bard Laurens Joensen toegezongen: ‘Een bolwerk van oprechtheid in een yuppen biotoop. Het is crisis en de metro is niet goedkoop, maar beste burgemeester..red de Roode Bioscoop.’

Informatie: www.roodebioscoop.nl