Nieuwe cd’s van The Amazing Stroopwafels en Rick Treffers


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

The Amazing Stroopwafels: Van Eigen Deeg. Quiko QKCD12
****
Wim Kerkhof is een van de meest onderschatte componisten/tekstdichters van Nederland, en The Amazing Stroopwafels is een van de meest onderschatte bandjes. De presentatie van het trio is soms wat slonzig, met afgeragde contrabas en buurthuisanarchie. Maar het grootste probleem voor een echte doorbraak naar een groot publiek (buiten hun regio Rijnmond) is dat er geen lijn in hun repertoire zit en soms ook rare keuzes worden gemaakt. Zo opent het nieuwe album Van eigen deeg met een beetje dwaas, simpel hoempapa-liedje over de Oost Europese rivier de Prut. Je zou bijna direct afhaken. Maar de volhouder wordt beloond, want het niemendalletje wordt gevolgd door alleen maar toppers in allerlei genres, zoals een mellow liedje over Spanje (Ontspan je) en een vurig country-rock loflied op de alcohol.
Kerkhof schittert vooral in de weemoedige, historisch verantwoorde liedjes die teruggaan naar de jaren vijftig en zestig. In die categorie valt het romantische Ford V8, met fraaie mandoline ondersteuning van Rens van der Zalm. Prachtig is ook Schip in de dijk over schipper Arie Evegroen die in februari 1953 het gat in de Schielandse dijk dichtte door zijn graanschip precies in het stroomgat te laveren, waardoor miljoenen mensen in Zuid Holland veel leed bespaard is gebleven.

Rick Treffers: Prettige vooruitzichten. Skipping Records
***
Na zijn Engelstalige periode met de band Mist, lijkt Rick Treffers met Prettige Vooruitzichten definitief voor Nederlands muziektheater te hebben gekozen. In deze ‘rockumantary’ over zanger-held Rock Truffels, die worstelt met het verbreken van de banden met zijn geboortegrond (Fuck het verleden), wordt hij ondersteund door onder anderen Henk (Nits) Hofstede en Paul de Munnik. Ondanks de steun heeft Treffers het album grotendeels zelf thuis opgenomen en gearrangeerd. Daardoor lijkt de sfeer soms wat op het vriendelijke knutselwerk van Spinvin in zijn beginperiode, met wie hij ook het dunne stemgeluid en de brokkelige teksten gemeen heeft.