Te mat, te stoer, te weinig uitgewerkt


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Kort nadat Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven bekend hadden gemaakt dat ze een theatertournee zouden gaan maken, werden de kaartjes in rap tempo verkocht. Nog geen letter op papier, maar de televisiepopulariteit van het tweetal en het succes van het liedje Zou zo graag zorgden blijkbaar voor genoeg vertrouwen bij publiek en theaterprogrammeurs.
In Avondjurk stippen ze deze bizarre situatie wel aan, maar ze komen niet met een bevredigend antwoord op de vraag voor wie dit programma nou gemaakt wordt. Want hun fans bevinden zich in alle hoeken van de smaak en hoe stel je dit gemĂȘleerde gezelschap van BNN-, VPRO- en RTL-kijkers tevreden? Van Koningsbrugge en Van de Ven hebben voor de makkelijkste weg gekozen door een quattro stagioni pizza te serveren: een deel simpele Lama-lol, een punt intelligente, bizarre Draadstaal-humor, een beetje stand up en tot slot de muziek van de cd Avondjurk.
En zo zit je dus naar verschillende voorstellingen te kijken, die nauwelijks iets met elkaar te maken hebben: sketches naast liedjes. Er zitten een paar sterke dialogen bij, vooral als ze (net als Van Muiswinkel en Van Vleuten) de tegenstelling een beetje opvoeren tussen de flierefluitende Van Koningsbrugge en de serieuze Van de Ven, maar het merendeel is of te mat of te stoer en vaak slordig uitgewerkt. Het is niet duidelijk of dit het resultaat is van overproductie of van een iets te groot zelfvertrouwen of van het ontbreken van een duidelijke keuze, maar rommelig en matig is het zeker. De goed in het gehoor liggende en harmonieus gezongen liedjes, met grotendeels ongevaarlijke liefdesteksten, worden met veel inzet gebracht, ondersteund door een puike band. Maar ze blijven toch grotendeels steken in een enigszins verdunde versie van Acda & De Munnik. Avondjurk leidt onder het allround-schap van de makers.

**
Avondjurk door Jurk!, tekst en muziek: Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven, De Kleine Komedie Amsterdam, 21 februari. Tournee.