Sara Kroos wint met Nachtkaravaan de Annie M.G. Schmidtprijs


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Het lied Nachtkaravaan uit het programma Boheems van Sara Kroos heeft de Annie M.G. Schmidtprijs gewonnen voor het beste kleinkunstlied, theaterseizoen 2009. De muziek is geschreven door Martijn Breebaart, de tekst is van Arthur Japin. De prijs, onderdeel van het Amsterdams Kleinkunst Festival , werd gistermiddag in Theater Bellevue uitgereikt door Tineke Netelenbos, voorzitter van het Annie M.G. Schmidt Huis.
Sara Kroos zingt over een stoet mensen die overdag niet naar buiten mogen of uitgelachen worden, maar tijdens midzomernacht het toppunt van hun vrijheid beleven. Een vrolijke ode aan de onafhankelijkheid, zoals we die met enige regelmaat vanaf Mens durf te leven van een eeuw geleden in het kleinkunstrepertoire horen. De vrijheidsparade van Arthur Japin, die schrijfles heeft gehad van Willem Wilmink, doet enigszins denken aan de prachtige optocht die Lenneart Nijgh in Het Land van Maas en Waal beschreef.
Een kar vol krankzinnigen
Die de liefde hebben uitgevonden
Een vent, die geen mens bemint
Duwt de rolstoel van een zeemeermin.
De jury onder leiding van Jacques Klöters viel in de eerste plaats op de reggae-rock muziek, met ‘de heerlijke aflopende basloop in het refrein.’ Maar zoals het hoort bij de winnaar van de Annie M.G. Schmidtprijs, moet er een mooie synthese zijn tussen muziek, tekst en uitvoering. Sara Kroos, die in Boheems buitengewoon gelukkig oogt, waardoor het niet zo’n schrijnend programma is geworden wat wij van haar gewend zijn, zingt het als een ontspannen rocker.
Klöters ging in zijn speech in op de marginalisering van het kleinkunstlied op radio en tv. De Hilversumse radiomanagers hebben besloten dat het kleinkunstlied vanaf september alleen nog maar op Radio Nostalgia/Radio 5 te horen zal zijn. Nachtkaravaan zou van die kortzichtigheid geen last mogen hebben, omdat het ook op Radio 3 uitstekend te draaien is.