Spiegelglad en oppervlakking, maar zeer amusant


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

De film High School Musical deel een (uit 2006), twee en drie hebben al 160 miljoen tieners in meer dan 100 landen dol gemaakt. Emmy Awards voor Beste Kinderprogramma en Beste Choreografie, en alleen al in Nederland zijn er meer dan 60 High School Musical fanclubs op hyves te vinden. De Amerikaanse theaterversie (uit 2007) loopt ook als een trein in meerdere landen, dus je hoeft geen paragnost te zijn om met zekerheid te kunnen voorspellen dat deze jeugdmusical ook in Nederland een kaskraker gaat worden. De marketingafdeling van Disney heeft de schooljeugd veilig in zijn zak. En de club van Van den Ende weet daar ook wel raad mee.
Voor aanvang worden de vlaggetjes met de openingstekst door de huppelde danscast uitgedeeld, en vanaf het startschot is er vaart, gezichten met een big smile, decibellenoverschot en kleur.
Het verhaal is simpel en raak. Op de middelbare school East High lopen de Sportfanaten (de Jocks) en de Studiebollen (de Brainiacs) elkaar hooghartig voorbij. De twee gescheiden werelden gaan echter botsen als Troy, de sterspeler van het basketbalteam, en Gabriëlla, een bescheiden boekenwurm, samen auditie doen voor de schoolmusical. De sporters proberen Troy van deze dwaling te genezen en hem voor het basketbalteam te behouden, terwijl de traditionele musicalster van de school de indringster op haar terrein ook weg wil hebben.
Basketbal spreekt bij middelbare scholieren in Nederland minder tot de verbeelding dan in de Verenigde Staten, maar het levert wel spectaculaire choreografie op. En de muziek bruist voor alle nationaliteiten. Het is een mengeling van beschaafde hip hop, rock ’n roll en Latin en alles met een smeuïg K-3 sausje overgoten.
Er wordt wel wat verbale strijd geleverd, maar dit verhaal is lichtjaren verwijderd van de harde schoolrealiteit van strenge beveiliging, geweldsincidenten en schandalige bezuinigingen op openbaar onderwijs in de VS. High School Musical is dus is de perfecte vlucht- en droomwereld waar Hollywood en Broadway het patent op hebben.
Nathalie van Gent (22), die zich voor deze rol warmliep bij de dansmariekes in het Brabantse Veghel en als elfjarige brugklasser in de premièrecast van de grote musical Annie stond, heeft de energie en de bluf die bij deze musical past. Tommie Christiaan (22), zoon van dansende ouders, heeft vele jaren intensief gehonkbald en kan zich goed in de sportmentaliteit verplaatsen. Beide hoofdrolspelers, die tijdens de auditie voor deze musical al samen hebben gezongen, zijn prima op hun plek in deze productie. Maar er zit nog veel meer talent in deze jeugdige cast, die door regisseur Carline Brouwer tot een cartoonesk spelend gezelschap is gekneed. Zo speelt Sarah Chronis een leuk, arrogant heksje en Na-Young Jeon een lieve, overenthousiaste componiste van de schoolmusical.
High School Music is spiegelglad, mierzoet, millimeteroppervlakkig. Dat is allemaal waar, maar het wantrouwen en het cynisme van de kritische kijker is al na een kwartiertje vakkundig weggemasseerd.

****
High School Musical door Joop van den Ende Theaterproducties, tekst: David Simpatico en Peter Barsocchini, vertaling: Martine Bijl en Jan Tekstra, muzikale supervisie: Jeroen Sleyfer, choreografie: Nichola Treherne, regie: Carline Brouwer. 25 januari in Theater Tilburg, tournee tot begin juli.