The Analogues spelen The Beatles angstaanjagend goed


Geplaatst in Theaterrecensies op .
The Analogues fotograaf Martijn Lindeboom

The Analogues fotograaf Martijn Lindeboom

Magical Mystery Tour door The Analogues, De Goudse Schouwburg Gouda 23 oktober. Tournee tot half januari. theanalogues.net

****

Niet iedereen heeft de mazzel gehad om The Beatles in 1964 te zien spelen in Blokker of Hillegom. Tegenwoordig kun je die gemiste ervaring het beste inhalen door naar een concert van Paul McCartney te gaan. Maar second best is zeker een optreden van The Analogues.

Deze Nederlandse formatie van Beatles-puristen is geen dertien in een dozijn tribute band. Bij The Analogues geen pruiken, Sgt Pepper uniformen of ronde kraag-jasjes en ook geen stem-en maniertjesimitaties. De groep heeft uit alle uithoeken van de wereld de instrumenten opgescharreld die The Beatles en hun hulpmuzikanten in de studio hebben gebruikt en spelen daarmee zo getrouw mogelijk het album Magical Mystery Tour na. Dat is een bijna onmogelijke opgave, omdat de studio-opnamen van The Beatles buitengewoon complex en gelaagd zijn. Na de pauze ontstaat een informeel club-sfeertje met een best of selectie.

In 1965 stopten The Beatles met live optredens, omdat ze nauwelijks nog boven het gekrijs van de fans uit konden komen. The Analogues spelen Beatles-muziek, zoals die nooit eerder live te horen is geweest voor een publiek dat vol bewondering luistert en niet krijst. De groep bestaat uit 4 blazers, 4 strijkers (allen in smetteloos wit gekleed, zoals The Beatles als ze in Magical Mistery Tour van een galatrap neerdalen) en vijf ‘Beatles’ die alles bespelen, van de meterlange mondharmonica in Fool on the Hill tot het Clavioline keyboard, waarmee Lennon het maffe snijdende geluidje produceerde in Baby you’re a rich man. Het is puur genot om naar perfecte uitvoeringen te luisteren van I am the walrus en de twee nummers met Liverpool jeugdherinneringen: Strawberry Fields Forever en Penny Lane. Beangstigend goed. Muziek als de beste drugs.