Tim Fransen is dit jaar de beste stand upper


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Tim Fransen is de winnaar geworden van de vijfde editie van het Stand Up Comedy Concours. Hij won zowel de jury- als publieksprijs bij dit afsluitende onderdeel van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Ofschoon de jury onder leiding van comedian Harry Sligting een unaniem oordeel velde, lag het niveau van de meeste kandidaten dicht bij elkaar en dat was redelijk hoog.
Er waren veel overeenkomsten tussen de vijf finalisten die elk tien minuten de tijd kregen om het publiek aan het lachen en denken te krijgen. Dat laatste was trouwens zeer beperkt, op een paar opmerkingen van Dara Faizi na, die te maken hadden met zijn Afghaanse achtergrond.
Tijdens hun act kozen ze vrijwel allemaal voor het veilige resultaat van het accent, waarbij het Surinaams favoriet bleek te zijn. Daarom gaf jurylid (en cabaretière én logopediste) Jetty Mathurin tijdens de prijsuitreiking een kleine corrigerende workshop Surinaams. Bij alle ‘negergrappen’ keken de meeste kandidaten een beetje verontschuldigend naar een groep Surinamers op de eerste en tweede rij. Dat was ontwapenend en lief, maar bewees ook dat ze de meedogenloosheid van de echte stand upper nog niet in de vingers hadden.
Vooral Tim Fransen speelde zijn ‘schattige uitstraling’ handig-onbeholpen uit.
Het verplichte onderwerp (sport en familie) dat ze vlak voor hun optreden hadden opgekregen, bleek bij de nauwelijks improviserende komieken, niet het sterkste onderdeel. De komieken waren ook allemaal rond de twintig, hetgeen de diepgang niet echt ten goede kwam.
De vijf mannen bewezen dat stand up comedy nog steeds een mannenzaak is. Jurylid Cindy Pieterse merkt ook regelmatig dat het publiek dat wel goed vindt. ‘Gaan mijn mannelijke collega’s af, dan zijn ze ‘niet grappig’, heb ik het slecht gedaan dan ben ik ‘dat dikke lelijke wijf’ dat dood moet.’

Finale Stand Up Comedy Concours. Theater Bellevue Amsterdam, 28 mei.