Volendam intrigeert, maar deze musical niet


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Volendam intrigeert. Vanwege het gesloten karakter van het vissersdorp, het mooie (maar niet succesvolle) voetbal, het politieke stemgedrag en natuurlijk het muzikale talent aan de dijk. Onder het motto ‘aria’s zijn ook maar liedjes’ heeft Jan Rot het bijzondere vissersdorp tot decor gekozen van De Palingvissers met bewerkte opera-hits.
Nou ja, decor. Iedereen is keurig in klederdracht, maar verder staan er wat stoelen en een trap. Functioneel kaal kan mooi zijn, maar hier druipt het lage budget er vanaf en dat komt armoedig over. Bijna net zo armoedig als het script over twee vrienden (Jan Rot en Bill van Dijk) die in hun jeugd dezelfde vrouw (Astrid Nijgh) begeerden. Het resultaat: een mislukt huwelijk en een levenslange frustratie bij de overgeslagen vriend. Dertig jaar later brengt een mysterieus importmeisje (Marjolein Meijers) reuring in het dorp.
Jan Rot is totaal uitgegleden over de toneeltekst. Slap, traag en humorloos. Daarbij komt nog het erbarmelijke toneelspel van iedereen behalve Bill van Dijk. Dat levert tien minuten een vrolijk camp-sfeertje op, maar gaat al spoedig op de zenuwen werken. De massale sterfscène komt anderhalf uur te laat.
Rot is zonder twijfel een van de beste vertalers/hertalers van bekende liedjes. Hij houdt de klank en ritme perfect vast en laat de woorden sprankelen. Ook voor De Palingvissers heeft hij een paar kunststukjes afgeleverd, waaronder de opening op muziek van Rossini’s Barbier van Sevilla. De kapper is palingvisser geworden, die zijn beroep ziet wegkwijnen. Ook Dames, die doen maar wat, een vlotte analyse van de vrouwen op de melodie van La donna e mobile, werkt uitstekend. Maar minstens zoveel aria’s lijken er plompverloren ingegooid en halen het laatste restje pit eruit.
Alleen Bill van Dijk met zijn machtige stem en podiumallure, onttrekt zich aan de malaise. Maar hij is als een spits met tien futloze waterdragers op een hobbelig veld. Als je naar hem kijkt en luistert ben je even vergeten dat je voor een volkomen mislukte, knullige voorstelling het huis bent uitgekomen.

**
De Palingvissers, muziek: aria’s uit Carmen, Aïda etc., tekst: Jan Rot, regie: Eddy Habbema, De Purmaryn Purmerend 5 oktober. Tournee tot half januari.