Wende Snijders zet het Concertgebouw op zijn kop


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Het is een beetje als de gevierde profvoetballer die besluit dat wielrennen ook wel leuk is. En als hij dan toch bezig is om de blik te verruimen, dan doen we er ook nog maar hockey bij. ‘Wende Snijders de chansonnière’ klonk de zangeres toch net iets te veel als ‘Joop Doderer is Swiebertje’, en dus zocht ze het afgelopen jaar naar andere muzikale routes die naar het geluk leiden.
De komende week gaat de zangeres met haar band de studio in voor de opname van de cd No. 9, die de weerslag moet vormen van die muzikale zoektocht. Zondagavond, de afsluiting van het ‘Wende weekend’ in het Amsterdamse Concertgebouw (op vrijdag en zaterdag zong zij vertrouwd materiaal) kregen we alvast te horen hoe die nieuwe Wende (nomen est omen) gaat klinken. Het Concertgebouw als try out theater.
Haar talent staat buiten kijf, niet alleen als zangeres, maar ook als performer en componist. Maar het spuit er nog niet echt uit. De tempowisselingen, de haakse bochten in de nummers komen soms wat geforceerd over om maar niet te gewoontjes te klinken. Haar Engelse teksten kunnen niet tippen aan het werk van haar grote Franse idolen. Daarbij was, zoals zij zelf ook toegaf, haar conditie nog niet helemaal op orde. In de kleine jazz-bluesy nummers kan zij gedoseerd de sentimenten kwijt, en is zij helemaal de baas, maar in een aantal rocknumers, als de uitstekende begeleiding helemaal voluit gaat, dreigde haar stemgeluid vermorzeld te worden.
De variatie die zij zoekt heeft wat weg van een kind dat in de snoepwinkel niet kan kiezen en dan maar alles neemt en aan het eind van de dag toch een beetje misselijk wordt. We horen een liedje dat de sfeer van een Zuidafrikaanse kerkdienst heeft, een liefdesliedje rond de sycamore tree, dat zo in een American Songbook-musical kan, een lief liedje met eigen gitaarbegeleiding (graag nog een paar lessen), en een vrolijk walsje. Oh ja, en ook nog een Frans liedje, dat extra applaus kreeg. Het is in dit stadium nog niet helemaal duidelijk of het een hoopvolle interessante poging is, die tot iets moois leidt is of remmende richtingloosheid, maar helemaal op koers lijkt Wende nog niet.

***
Robeco Zomerconcerten. No. 9 door Wende Snijders en band. Concertgebouw Amsterdam, 9 augustus. De première van de poptournee is op 5 november in Paradiso Amsterdam.