Wertheim is echt voor cabaretgevorderden


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Drie jaar gelden won Micha Wertheim het Leids Cabaret Festival en inmiddels speelt hij zijn tweede avondvullende (nou ja) programma. Tot zover niets nieuws in cabaretland. Wel nieuws is dat Micha Wertheim de harde statements van een stand up comedian weet te combineren met de rust van een filosoof. De voorstelling is opgezet als een droom, die nog nazoemt tijdens het uitloopnummer Last night I had a dream van Randy Newman.
In 1998 is Wertheim als goochelaar met een spel kaarten en grappen begonnen bij het comedy gezelschap van Raoul Heertje. Dat was nog even te zien aan de manier waarop hij het verhaal illustreert over het drama van het ruimteveer de Challenger die in 1986 bij de lancering ontplofte. Maar dan is ook te zien wat een enorme ontwikkeling hij heeft doorgemaakt. Intrigerend kalm, rustig een kopje thee erbij, maar ondertussen de boel flink aanjagen. Wertheim is een intelligente provocateur, die in droogheid soms doet denken aan Herman Finkers, maar die met zijn terloopse, achteloos uitgesproken opmerkingen meer wil dan een ontspannen lach. Soms draaft hij te lang(dradig) door, bijvoorbeeld wanneer hij gehandicapten als onbeschofte racisten neerzet.
Micha Wertheim voor Gevorderden oogt als een luchtopname van een ogenschijnlijk rustige oceaan. Pas als je inzoomt zie je de hoge golven en een blik onder water laat een enorme diversiteit aan leven zien. Als joodse komiek met een flinke dosis zelfspot maakt hij een prachtig nummer over het kopen van een bos bloemen bij een Marokkaanse bloemenman, waarbij alle vooroordelen over en weer door de mangel worden gehaald. Wat is Leiden in 2004 al werd vermoed, weten we nu zeker: Wertheim is goed, heel goed.

Micha Wertheim voor Gevorderden door Micha Wertheim, regie: Pieter Bouwman en Dick van den Toorn, De Kleine Komedie Amsterdam 5 april. Tournee.