Wiskundeprofessor speelt het liefst in de zandbak


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Negen maanden geleden wist ook iedereen die nog nooit naar een cabaretvoorstelling is geweest, maar wel de krant leest, wie Micha Wertheim is. Oh ja, dat is die cabaretier, die gehandicapten uitscheldt en zijn publiek in Roermond de zaal heeft uitgetreiterd.
Miscommunicatie, enige onhandigheid van de cabaretier en vooral het onvermogen van (een deel van) het Limburgse publiek om ironie van hartvochtigheid te onderscheiden leidden tot boze reacties. Het incident bleek goed voor vele gevulde krantenkolommen, hijgerige discussies over het vrije woord in talkshows en eindeloos dooremmeren op internetforums. Het leek alsof de nieuwsjagers het onderwerp op dat moment domweg te hard nodig hadden om het te laten wegglippen.
Via een prachtige en lange omweg, die hem voert langs Rita Verdonk, het internationale joodse complot en de voordelen van een mongooltje, komt Wertheim in zijn programma Micha Wertheim voor de Grap terug op dit incident. Dat is absoluut geen inspiratieloos uitmelken van een publicitaire oprisping, maar het biedt hem de gelegenheid om in het buitengewoon treurige leven te kijken van mensen die een groot deel van hun tijd doorbrengen op de meest uiteenlopende discussiesites op internet, en de mechanismen in de journalistiek te onderzoeken. De pers bevond zich in die periode in het niemandsland tussen de aankondiging van de Islam-film van Wilders en het moment dat zijn werkstuk op internet werd geplaatst. Wertheim heeft het over de ‘actualiteitenbubbel’ en de ‘meningencrisis’ en legt intrigerende verbanden met de kredietcrisis.
Tijdens zijn verhaal lijkt Wertheim van alles binnen te vallen. Enigszins haperend en met de mentaliteit van een wiskundeprofessor die het liefst gewoon in de zandbak speelt maakt hij recht wat krom en volstrekt logisch wat waanzin is. De stand up-cabaretier Wertheim geeft een aantrekkelijke invulling van ‘lering en vermaak.’

****
Micha Wertheim voor de grap door Micha Wertheim, regie: Dick van den Toorn en Pieter Bouwman. De Kleine Komedie Amsterdam, 14 december. Tournee.