Zonnige hits uit het verleden


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: Volkskrant

Nieuw op 1 door An + Jan, LAK-theater Leiden 29 september. Tournee tot half december. www.anjan.nl

‘Mensen van de musical komen naar me toe en vragen: Meester, waarom zijn uw vertalingen zo goed en die van ons zo slecht?’
De vertalingskwaliteiten van Jan Rot zijn na zijn programma’s met ex-Berini Marjolein Meijers, zijn bejubelde Mattheuspassie en zijn Nederlandse bewerkingen van Schumanns Dichterliebe en Schuberts Winterreise onomstreden. Hij kan zich daarom wel een leerzame en cynische eenmans-dialoog veroorloven. Rot wijst de musicalvertaler erop dat je niet alleen moet uitgaan van de inhoud van de tekst, maar ook van de klanken, ook al gaat dat misschien ten koste van een letterlijke vertaling. Marjolein Meijers heeft zojuist het Grease- nummer Hopelessly devoted to you gezongen. Rot doceert dat een musicalvertaler daar ‘Hopeloos verlang ik naar jou’ van zou maken. Maar dan gaat de klank van het origineel verloren, dus wordt het ‘Een tragische relatie met jou.’ Het moet volgens Rot hetzelfde zijn, en toch anders.
In Nieuw op 1 zingen Jan Rot en Marjolein Meijers, begeleid door gitarist Jan van der Meij en pianist Jakob Klaasse (die allebei ook een zangsolo hebben), louter nummer 1 hits uit de Top 40. Daarmee is Meijers weer een beetje terug bij de beginsfeer van De Berini’s, ook al is ze nu in staat meer doorleefde nummers te doen, zoals Je ne regrette rien van Edith Piaf. De liedjes zijn door Jan Rot inventief vertaald, of beter gezegd hertaald. Soms kruipt hij in het hoofd van de uitvoerende en probeert achter de werkelijke bedoelingen te komen. Zo zong country-ster Tammy Wynette Stand by your man, maar eigenlijk had de zangeres volgens Rot veel meer de pest in over haar overspelige man dan ze zong. Dus zingt Marjolein Meijers: ‘Dankzij mijn man zit ik nu vol frustraties, bel stichting Korrelatie, echtgenote uit de gratie.’
Het derde programma van Jan + An is niet alleen lekker vanwege de zonnige hits uit het verleden van Dave Berry, Scott McKenzie, Beach Boys en Meat Loaf (Paradise by the dashboard light/Volle maan aan de vrijerslaan), en het zichtbare plezier dat het kwartet daaraan beleeft, maar vooral vanwege de taalscherpzinnigheid en speelsheid van Jan Rot. Zo verandert hij Red, red wine in Wit, wit bier, en haalt hij talkshowhost Jensen onderuit in een hele vrije bewerking van Oh Carol (I am but a fool): Oh Jensen, botte boerenlul.
Als pauzefinale reikte Rot de Okapi Liedprijs (speld, oorkonde en een cadeautje uit Rots eigen zak) uit aan Daniël Lohues voor het lied Annelie over een frustrerende jeugdliefde. Rot heeft de eenmans-stichting Okapi opgericht ’ter verrijking van het Nederlandse lied’ en beloont jaarlijks een ‘jaloersmakend lied’. Nieuw op 1 barst dankzij de behandeling van Jan Rot van de jaloersmakende liedjes.