Dan liever de lucht in (Aladdin)


Geplaatst in Theaterrecensies op .

Jeugdtheater 6+
Aladdin
Door Theater Terra
Gezien De Meervaart 20/1/19, Amstelveen 24/2, DelaMar 26/5

Prinses Amira gaat uit wandelen onder begeleiding van haar vader de sultan. Een luide stem schalt door de straten: ‘Ramen en deuren dicht, en iedereen op straat moet zich omdraaien, want het is verboden om naar de prinses te kijken.’ Meegekomen ouders denken wellicht even aan de Saudische tiener die onlangs de beklemming van haar land is ontvlucht, de ukken in de zaal zijn vooral blij dat de straatschooier Aladdin zich niets van die harde stem aantrekt en de mooie prinses recht in de ogen kijkt, waarop direct de vonk overslaat.
Theater Terra brengt het aloude sprookje over Aladdin en de wonderlamp uit de Duizend-en-een-nacht-cyclus op een bijzonder aantrekkelijke manier. Juliann Ubbergen, als de nare en sluwe grootvizier, die concurrent Aladdin opzij wil schuiven om zelf met de prinses te trouwen, speelt de rol van bad guy met verve, terwijl Bram van Stiphout als Aladdin niet alleen het hart van de prinses steelt. Precies op maat gesneden voor de jeugdige kijkers is een ‘zwaardgevecht’ tussen de twee met bezemsteel en stokbrood.
Minstens zo leuk zijn de sprekende poppen die Kathelijne Monnens heeft gemaakt: de rat die Aladdin in de liefdeswedstrijd helpt en natuurlijk de geest die tevoorschijn komt als je over de wonderlamp wrijft en daarna alle wensen vervult.
Op het lijstje van muziek & arrangementen staan maar liefst vijf namen. Dat is goed te horen, want de muziek dwarrelt van Arabische motiefjes en hiphop naar vooroorlogse charleston en happy pop. In een zeer vrolijk duet tussen Van Stiphout en de prinses (Alisa Opari Luzi), horen we ook nog een (waarschijnlijk onbedoelde) verwijzing naar Mother and child reunion van Paul Simon. Van Stiphout en Opari Luzi hebben beiden lessen gevolgd aan de Frank Sanders Akademie en maken met deze productie hun zeer geslaagde debuut.
Die verscheidenheid aan muziekstijlen en een bescheiden, maar smaakvol Arabisch decor maken dit Terra-kinderfeest compleet.