Alweer een interessante Brabander


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Het affiche van het debuutprogramma van Max van den Burg – afgezakte broek waardoor een string zichtbaar wordt en het in dubieus Germaans lettertype getatoeëerde woord Kladderadatsch! op de onderrug – doet een Lama-achtige platheid vermoeden. Maar Van den Burg (winnaar Publieksprijs Cameretten 2008) zet alleen de grove middelen in om een subtiel verhaal te vertellen over een man die een ultieme poging doet om een vriendin aan de haak te slaan.
‘Alsof je een frikadel in een gang gooit’ is zijn zeer directe manier om aan te geven dat de dame tamelijk groot geschapen is van onderen. Het vervolg is dat de man geheel en al in haar lichaam verdwijnt en samen met Bassie en Adriaan een opmerkelijke zoektocht naar haar hersenen maakt. Ondertussen komen uit het niets muzikale Bollywood-flarden voorbij, wordt een crimineel liefdevol naar zijn graf gedragen en krijgt de oom die zijn kleine neefje Max op familiefeestjes met een rotgrap wist te kleineren zijn trekken thuis.
Kortom een programma dat volkomen structuurloos alle kanten van het podium op lijkt te denderen, maar dat netjes bij elkaar wordt gehouden door de explosieve persoonlijkheid van Van den Burg. Alweer een interessante Brabander die het cabaretveld komt aanvullen.
Na zijn studie toneelregie aan de Toneelacademie in Maastricht heeft Van den Burg bij diverse gezelschappen gespeeld en heeft hij ook al in een aantal tv-series en films geacteerd. Die aanloop naar het cabaretpodium betaalt zich uit. Van den Burg heeft een soepel contact met de zaal en weet de mindere kwaliteit van een paar gedateerde stukken (de afgezakte broek combineren met omgekeerde evolutie) of te lang uitgesponnen scènes (Arnold Schwarzenegger in Hamlet) goed te verhullen door knap acteerwerk.
Daarnaast heeft hij ook nog een aangename zangstem, waardoor zijn variant op Het Dorp (gezongen door een nostalgische geest die vanuit 2060 terugkijkt op zijn jeugdjaren) een weldadig rustpunt in de voorstelling is. Het publiek op Cameretten heeft het goed in de gaten gehad dat hier een belofte is opgestaan.

***
Kladderadatsch door Max van den Burg, Bellevue Amsterdam 6 januari. Tournee.