Brigitte Kaandorp en Theo Nijland hebben het beste lied in handen


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant
Brigitte Kaandorp wint Annie MG Schmidtprijs_credits_Hester_Doove

Brigitte Kaandorp wint Annie MG Schmidtprijs_credits_Hester_Doove

Brigitte Kaandorp (tekst en uitvoering) en Theo Nijland (muziek) hebben de Annie M.G. Schmidtprijs 2010 gewonnen met het lied Lente, afkomstig uit Kaandorps theatervoorstelling ‘Zó’. Het lied gaat over een moeder die het liefdesverdriet van haar dochter probeert te sussen.
Als ik het kon schoof ik de hemel voor je open
Ik floot het fluitenkruid zó uit de natte klei
Ik haalde de kou uit de lucht
Ik hielp de winter op de vlucht
Ik zette een koe in de wei
En in ene was het mei
En je verdriet was dan vergeten en voorbij
De prijs, een initiatief van Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival, bestaande uit 3500 euro en een bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt, werd gistermiddag in het Amsterdamse theater Bellevue aan het duo uitgereikt door jurylid Karin Bloemen.
Juryvoorzitter Jacques Klöters, die onder de tachtig ingezonden liedjes erg veel navelstaarderij en weinig buitenwereld aantrof, roemde de nuchtere tekst, die toch ‘recht op ons hart is en aan grote emoties raakt’ en de ‘briljante muziek met fraaie modulaties, waardoor de oplopende bezorgdheid in het verhaal wordt aangezet.’
Voor Brigitte Kaandorp is het de eerste keer dat een lied van haar wordt bekroond. Theo Nijland (‘veelzijdig kunstenaar van grote allure’) won de prijs al eerder als zanger/tekstdichter/componist van de groep The Shooting Party met het nummer Kaal in 1995.