Broadway musicals van Sondheim, Gershwin en Stephen Schwartz


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Assassins van Stephen Sondheim door Broadway cast. PS Classics.
Waardering: 9
Assassins van Stephen Sondheim trok na de première in 1991 in totaal slechts 10.000 bezoekers (15.000 per week is gebruikelijk voor een grote show). De Amerikanen vonden het ongepast, een musical over moordaanslagen op presidenten. De musical, die begint met een ontnuchterende sène in een schiettent op de kermis, werd als een ontheiliging gezien van Lincoln, Kennedy en de andere Witte Huis-slachtoffers. Alleen in studententheaters begreep men het cynisme van de muzikale ode aan het vuurwapen en de frisse kijk op de Amerikaanse geschiedenis. Na 11 september bleek ook het grote publiek rijp voor een onderzoek naar de motieven van politiek geweld en begon de musical in 2004 aan een succesvolle tweede ronde op Broadway. Sondheim bewijst zich weer als taalvirtuoos. Dit keer geen gecompliceerde composities, maar heldere popstukken met gospel en country-invloeden.

Wicked van Stephen Schwartz door Broadway cast. Decca/Universal.
Waardering: 7
De musical begint met de dood van die akelige Heks van Oz. Het walsende, stampende No one mourns the wicked komt de hele voorstelling terug, soms subtiel, soms beukend. Stephen Schwartz, die doorbrak met Godspell, beheerst alle muziekstijlen. Soepeltjes laat hij op de glitter-met-de-benen-omhoog-muziek tegendraadse jazzy stukken volgen. Hij is misschien niet zo’n grootse taalkunstenaar als Sondheim, maar ook Schwartz kiest zelden de makkelijke weg in zijn teksten. Wicked is een fantasierijke en vermakelijke uitwerking van de bekende strijd tussen het goede en het kwade.

Crazy for you van George en Ira Gershwin door Joop van den Ende Theaterproducties. Universal.
Waardering: 6
Ook het gemoderniseerde script van de Gershwin-musical Crazy for you blijft suf, en hoofdrolspeler Dick Cohen is veel te braaf. Maar met de geweldige muziek van Gershwin (I got rhythm, Slap that bass) en Joke de Kruijff in de cast is weer een hoop gewonnen. Jammer dat men niet de moeite heeft genomen om de studio in te gaan. Het applaus en dialogen zijn goed te missen.