Gezellige radiokost uit 1960


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

‘How do you like your eggs in the morning?’ Dean Martin wilde ze in ieder geval ‘with a kiss.’ Het liedje was de herkenningstune van de radiostrip Koek & Ei, dat elke donderdagavond tussen 1958 en 1961 door de AVRO werd uitgezonden, als onderdeel van het programma Ga er eens even voor zitten. Hoofdpersoon was Ko van Dijk als kantoorbediende Albert de Koning, die aan de ontbijttafel zijn huisgenoten (zijn radio-echtgenote Conny Stuart, haar vader Johan Kaart en Joop Doderer als Opa Bobby), met zijn wijsneuzige opmerkingen behoorlijk kon irriteren. Conny Stuart gaf haar rol extra glans door met tamelijk bekakte stem de een na de andere taalfout te maken. De twee oudjes lieten zich niet onbetuigd als er verbaal tegengas moest worden gegeven, maar alles draaide toch om Ko van Dijk. Een bijzondere bezetting (producent Karel Prior had de club bij de Vara weggekaapt) en een originele plek van handeling, ook al kun je je afvragen of er gezinnen zijn, waar ’s ochtends vroeg zo breedsprakig wordt geouwehoerd over wat er in de volkstuin moet worden verbouwd en de uitspraak van ‘Je vous aime.’
Als je bijna vijftig jaar later de 12 gerestaureerde afleveringen beluistert, kun je je goed voorstellen dat het rond 1960 gezellige kost was, waar zo nu en dan ook nog wel iets ondeugends werd gezegd. Het live publiek amuseert zich kostelijk. Maar, in tegenstelling tot het nog steeds sprankelende radiowerk van Annie Schmidt en Eli Asser uit die tijd, zijn de teksten van Geert Elfferich en Jan Moraal nu absoluut niet interessant meer. Jeugdsentiment voor de 60 plusser, een illustratie van de tijd, maar verder dient deze uitgave geen enkel doel.
Uitgeverij Rubinstein is in deze serie luisterboeken tot nu toe niet erg scheutig met informatie, maar dit keer is het wel heel schandelijk gesteld. Zelfs de schrijvers worden nergens genoemd.

**
Koek & Ei, de radiostrip. 4 cd-luisterboek. Uitgeverij Rubinstein. ISBN 9789047604177. € 16,95