Nieuwe cd’s van Jeroen van Merwijk en Bots


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Jeroen van Merwijk: Van Merwijks Viervuldigheid. www.kikproductions.nl
****
De laatste jaren verkoopt Jeroen van Merwijk wat minder hoogstaande onzin. Hij is meer gericht op de liefde en de dood. Geen lichte kost, maar hij zal zijn publiek nooit bedrukt de zaal uitsturen. Op een intelligente en ironische manier weet hij alles te relativeren, zonder het belang van zijn eigen woorden onderuit te halen. De dwarse Van Merwijk (‘Veel mensen zijn tegen Amerika, dus ik niet.’) gaat niet op z’n hurken om zijn publiek te behagen. Hij ziet geen enkel kwaad in een elitaire opstelling.
Terwijl Van Merwijk in zijn teksten (liedjes en columns) de lat hoog legt, houdt hij de muziek bewust simpel: ‘Een snuggere tekst dient vergezeld te gaan van een domme deun.’Voor wie de melodieën van Van Merwijk iets té simpel zijn, iets te veel Bob Dylan, heeft hij plezierig aangeklede versies opgenomen met de gitaristen Wouter Planteijdt en René van Barneveld.
In de smaakvol vormgegeven box vinden we de cd van het programma Dat moet meneer Van Merwijk nodig zeggen, de dvd van Graag, meneer Van Merwijk en twee ‘laarsbenen’, met één microfoon opgenomen repetities en uitvoeringen in het Amsterdamse minitheater De Roode Bioscoop. Een overvol bord, maar aan Van Merwerk kun je je niet snel overeten.

Bots: Er is genoeg voor iedereen. HKM Records
****
In 2007 overleed Hans Sanders, vormingswerker, maar vooral zanger-gitarist-liedjessschrijver van de Brabantse band Bots. Muzikanten met wortels in de jaren zeventig, zonder franje en een links hart. Titels als Lied van de werkende jeugd en De schatten van de Paus zeggen genoeg. De band was bezig met een nieuw album toen bleek dat de zieke Sanders het project niet kon afmaken. Met behulp van Bots-sympathisanten als Huub van der Lubbe, Maarten van Roozendaal en Peter Koelewijn is het album alsnog afgerond met Bots-klassiekers. En hoe. Met deze hulp is een superband ontstaan met een ontwapenend compromisloos verhaal.