NUHR belicht principeloosheid


Geplaatst in Theaterreportages/interviews op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

De popmuzikant, van wie de houdbaarheidsdatum al geruime tijd verstreken lijkt, laat tijdens de persconferentie doorschemeren dat zijn huwelijk wankelt. Echtgenote is not amused, maar RTL Boulevard duikt er vol overgave bovenop, en de kaartverkoop voor het reünieconcert van de band loopt meteen een stuk beter. Ja, het werkt wel.
Twaalf jaar hebben de muzikanten elkaar genegeerd. Nu zoeken ze elkaar weer op. Dat is goed voor het ego en de goed voor de portemonnee. Ze zijn de trucs om het publiek in te palmen en de pers voor hun karretje te spannen nog niet verleerd.
In Het werkt wel! komt alles samen wat NUHR zo bijzonder maakt. Het trio is niet eenkennig. Joep van Deudekom (Amsterdam, 1960), Viggo Waas (Amsterdam, 1962) en Peter Heerschop (Bussum, 1960) vormen al vanaf 1987 een hecht gezelschap, toen ze als studenten aan de Akademie voor Lichamelijke Opvoeding een lustrumvoorstelling speelden op de Akademie. Maar nadat ze in datzelfde jaar als Niet Uit Het Raam de tweede plaats op het cabaretfestival Cameretten hebben behaald en met hun felle, geestige crosstalks en fysieke uitbarstingen (het zijn ten slotte ex-gymnastiekdocenten) een steeds groter publiek hebben opgebouwd, hebben ze samengewerkt met ongeveer alle cabaretiers en acteurs die nu boven de veertig zijn en in de VARA-hoek zitten. Dat gebeurde niet alleen in het theater (De Ploeg, Noord Nederlands Toneel, Zuidelijk Toneel), maar ook voor radio en televisie (waarbij Jack Spijkerman een belangrijke motor is geweest om allerlei cabaretiers bij elkaar te brengen), in films, op cd’s en bij het schrijven van boeken.
Eddie B. Wahr, percussionist van Orkater werd er twaalf jaar geleden bijgehaald om de muzikale agressie te versterken, en om de band van Het Werkt Wel! compleet te maken is ook Orkater-gitarist Kees van der Vooren aangetrokken. Dat betekent dat de oorspronkelijke NUHR-mannen nu twee extra slachtoffers hebben voor hun treiterpartijen. Want zuigen en jennen is al vanaf het eerste programma De Kift een vast onderdeel bij NUHR.
De mannen hebben een pessimistisch mensbeeld: de mens is gluiperig, glibberig en opportunistisch. We zien altijd een wanhopige strijd om niet alleen te staan. Er worden wisselende coalities gesloten om een ander het leven zo zuur mogelijk te maken. Uiteindelijk blijkt iedereen bij NUHR liever een verachtelijke meeloper dan een eenzame achterblijver, en wordt feilloos aangetoond hoe snel men uit lijfsbehoud principes overboord zet.
Ook in Het Werkt Wel! draait het om principeloosheid. Of misschien wat aardiger gezegd, het draait om ijdelheid en pragmatisme. En daarmee graaft de groep in de eigen ziel. Van de drie is beau garçon Viggo waarschijnlijk het meest ijdel. Zijn tournee met een eigen band vorig seizoen had daar zeker mee te maken.
Maar hoe staat het met de principes van de groep? Ze zijn nieuwsgierig en pakken van alles aan. Het schrijven van columns kan als een logisch verlengstuk van hun theaterwerk worden gezien, zoals Heerschop in onder meer de tijdschriften Helden en Zin en op Radio 538 bij Evers staat op!, Waas in Linda, Van Deudekom in Televizier en bij Giel Beelen op de radio. Maar ze smeren zich wel heel dun uit met andere klussen. Zo presenteerde Van Deudekom (met Rob Urgert) de humoristische wetenschappelijke televisiequizzen Tussen de Oren en Onder de Tram, leent hij zijn stem aan een verfreclame, en biedt zich (onder meer via Sprekersplatform) aan als dagvoorzitter.

Vindt ‘dagvoorzitten’ een overschatte, overbodige en overbetaalde bezigheid en doet het daarom graag. Is oprecht geïnteresseerd in werelden die hij nog niet kent. En hij is streng, want hij weet hoe belangrijk het is dat de borrel na afloop op tijd begint. Dat is Joep van Deudekom. Sprekend.

Maar hij is een kleintje in vergelijking met Peter Heerschop, de grootste veelvraat van het gezelschap, die de afgelopen weken in de media het woord deed om het theaterprogramma aan te prijzen. Hij is niet te beroerd om naast presentatrice Linda de Mol op RTL4 deel uit te maken van een van de teams van het amusementsprogramma Ik hou van Holland, hetgeen lichtjaren verwijderd is van de maatschappijkritische sfeer van hun theaterprogramma’s. Op het podium wordt het aanbidden van het gouden kalf, het dwepen met de commercie fel aangevallen, buiten het podium lijken andere normen te gelden. Net als Viggo en Joep is ook Peter via meerdere evenementenbureaus voor ongeveer € 5000,– in te huren als dagvoorzitter of opvrolijker van symposia of andere bijeenkomsten.

Peter Heerschop schenkt uw relaties op een komische manier verrassend nieuwe inzichten en is te boeken voor uw bedrijf als cabaretier, dagvoorzitter, columnist of gastspreker. Hij is een bijzonder veelzijdig persoon. Heerschop is de laatste 15 jaar namelijk werkzaam als cabaretier, acteur, programmamaker, schrijver, regisseur en creatief inspirator. Als u Peter Heerschop boekt dan zal uw activiteit in meerdere opzichten niet onopgemerkt voorbij gaan.

Heerschop heeft een enorme behoefte om overal bij te horen: de sportwereld, de commerciële glamour van Hilversum, de mediawereld en de linkse theaterwereld. Daarmee maakt hij zichzelf, en dus ook de groep, bijzonder kwetsbaar. Toch lijken ze er in hun nieuwe show mee weg te komen, omdat ze door zelfspot hun criticasters de wind uit de zeilen nemen. Ze krijgen alle drie vegen uit de pan vanwege de solotour, de verfreclame en Ik hou van Holland. Dan gaan ze een paar tellen neer en staan weer vrolijk op. En ook dat werkt wel.

Het Werkt Wel! door NUHR, met Eddie B. Wahr en Kees van der Vooren. Vanavond première in De Kleine Komedie in Amsterdam. www.nuhr.net